Charta Európskych Potravinových Bánk
Funkcia potravinových bánk spočíva v darovaní a rozdeľovaní. Vyznačuje sa týmito štyrmi základnými princípmi.
Zásobovanie
Jedným z cieľov potravinovej banky je boj proti plytvaniu.
„Zásobovanie“ je činnosť, pri ktorej sa za prísneho dodržiavania hygienických zásad zhromažďujú:
- Poľnohospodárske prebytky
- Prebytky z produkcie potravinárskeho priemyslu
- Nepredajné ale požívateľné potraviny
- Prebytky z verejných jedální a reštaurácii
- Príspevky zhromaždené pri verejných zbierkach v supermarketoch, školách ...
Distribúcia
Potravinové banky sú združenia, ktoré slúžia iným združeniam bojujúcim proti hladu.
Banky sami nezabezpečujú distribúciu potravín osobám v núdzi. Robia to zásadne prostredníctvom siete miestnych združení, skupín alebo spoločenstiev, ktoré sú v styku s chudobnými a potrebnými ľuďmi.
Medzi každým združením alebo skupinou, ktorá bude potraviny rozdávať sa a potravinovou bankou sa uzavrie dohoda o zásobovaní zdarma. Obe strany pritom berú na vedomie, že potravinová banka nedisponuje všetkými potrebnými potravinami.
Združenia alebo skupiny odovzdávajú potravinovú pomoc nasledujúcim spôsobom:
- prostredníctvom stravovania v sociálnych jedálňach
- prostredníctvom malých skupín, ktoré prichádzajú k spoločnému stolu
- prostredníctvom balíčkov
Činnosť
Potravinové banky odmietajú diktát peňazí – ich činnosť spočíva v ochote prejaviť aktívnu solidaritu a zodpovednosť. Sú závislé na vôli darcov a tým vydávajú svedectvo o nezištnej pomoci.
Z tohto pohľadu je ich činnosť zaistená:
- hmotnými darmi na prevádzku potravinových bánk
- prenesením prevádzkových nákladov na ďalších účastníkov
- spoluúčasťou združení odoberajúcich potraviny
- finančnými darmi a subvenciami
Organizácia
Potravinové banky existujú a fungujú vďaka dobrovoľníkom a cirkevným, charitatívnym, humanitárnym a sociálnym organizáciam.
Tým vydávajú svedectvo, že ľudia najrôznejšieho zamerania sa môžu spojiť v službe pre druhých.